Compartir

El Tribunal Suprem, en la sentència 339/2024 del passat 28 de febrer, ha obert la porta a exigir la devolució de l’Impost sobre l’increment de valor de terrenys urbans, l’anomenada plusvàlua municipal, quan es tracti de liquidacions, encara que siguin fermes, practicades sobre una transmissió en la que no s’hagués obtingut increment del valor del terreny.

La gran novetat d’aquesta sentència es que permet recuperar l’impost, amb interessos, en cas de liquidacions “fermes”, fet que fins ara s’havia negat.

Recapitulem:

Sentències del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua municipal:

  • Sentència del Tribunal Constitucional de 11 de maig de 2017:  va declarar inconstitucional determinades normes de la regulació de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, sempre que en la transmissió gravada no s’hagués produït un increment del valor dels terrenys. A partir d’aquesta sentència ja no es va no poder cobrar l’impost si no s’havia produït guany patrimonial
  • Sentència del tribunal Constitucional de 26 d’octubre de 2021: va anul·lar els arts. 107.1 segon paràgraf, 107.2.a) i 107.4 del Text Refós de la Llei reguladora d’hisendes locals, disposicions que eren necessàries per poder liquidar la plusvàlua municipal. A partir d’aquesta sentència ja no es va poder liquidar l’impost en cap circumstància fins que no es va publicar el RDL 26/2021, de 8 de novembre.

Problemàtica de les transmissions anteriors al 11 de  maig de 2017 en que no hi hagués guany patrimonial:

L’obstacle per a la devolució del pagat per aquest concepte era que, en els casos de liquidacions fermes, és a dir, que no es van recórrer dins de termini, no existia una via clarament establerta en la legislació tributària per a obtenir la revisió d’ofici d’aquestes liquidacions, encara que fossin el resultat d’haver aplicat una llei inconstitucional.

Solució del Tribunal Suprem en la sentència de 28 de febrer de 2024

En la sentència de 28 de febrer de 2024, el Tribunal Suprem revisa la seva anterior jurisprudència, i conclou que, com que no existia cap limitació d’efectes en la declaració d’inconstitucionalitat que va fer la sentència del Tribunal Constitucional de 11 de maig de 2017, les liquidacions fermes per plusvàlua que van obligar a pagar als contribuents en aquests casos, en els quals no va existir cap increment de valor dels terrenys, són nul·les de ple dret, i que la regla general que imposa la Constitució per a aquests casos és limitar al màxim possible els efectes de la llei inconstitucional.

Conclusió

  • A quines liquidacions pot beneficiar ? : Pot beneficiar a qui hagués satisfet les liquidacions practicades per la transmissió d’immobles amb anterioritat al 11 de maig del 2017, encara que liquidades i ingressades posteriorment, en la que no s’haguessin produït guanys patrimonials i que en el seu moment no varen ser impugnades per que ja eren fermes.
  • Que es pot reclamar ?:  Es pot reclamar el total import satisfet per la liquidació més els interessos de demora corresponent.
  • Com s’ha de procedir ? S’ha de demanar la devolució a l’Ajuntament que va percebre l’impost. Ens en podem encarregar si ens faciliteu justificant de la liquidació ingressada i còpies de les escriptures de venda i de la d’adquisició anterior, justificant de pagament de la liquidació, certificat bancari de titularitat del compte on es demana la devolució.

Som assessors fiscals. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat.

 

 

 

"*" señala los campos obligatorios

Compartir

Scroll al inicio
Abrir chat
¿Necesita ayuda?
RM Assessors