El dia 2 d’abril de 2025 arrenca la campanya de renda i patrimoni, una campanya en la qual, encara que no tenim moltes novetats, sí que hi ha alguns punts que convé tenir en compte, com la pròrroga de la deducció per obres de millora d’eficiència energètica en habitatges o modulació de les reduccions dels rendiments del capital immobiliari (arrendaments), i l’ampliació de la deducció per donatius. També s’eleva el llindar mínim per a l’obligació de declarar a 15.876 euros anuals per als perceptors de rendiments del treball en uns certs casos.
Termini de presentació i pagament de les declaracions
- Termini ordinari de presentació i pagament: Des del 2 d’abril fins al 30 de juny de 2025, excepte en el cas de domiciliació bancària de les declaracions que serà des del 2 d’abril fins al 25 de juny de 2025.
- Fraccionament del pagament: els contribuents podran fraccionar, sense interès ni cap recàrrec, l’import del deute tributari resultant de la seva declaració de l’IRPF, en dues parts: la primera, del 60% del seu import, en el moment de presentar la declaració, i la segona, del 40% restant, fins al 5 de novembre de 2025.
Principals novetats IRPF 2024
- Obligació de declarar: L’únic canvi consisteix en que, en el cas de percebre els rendiments del treball previstos en l’article 96.3 de la LIRPF (els que procedeixin de més d’un pagador …) s’eleva a 15.876 euros anuals (amb anterioritat el límit era de 15.000 euros).
- Reducció per obtenció de rendiments del treball: amb efectes des de l’1-1-2024, s’incrementa la quantia de la reducció per obtenció de rendiments del treball dels 6.498 euros actuals a 7.302 euros anuals.
- Imputació de rendes immobiliàries: amb efectes des de l’1-1-2024 s’aplica la imputació de rendes immobiliàries a l’1,1% si els immobles estan localitzats en municipis amb valors cadastrals revisats, sempre que haguessin entrat en vigor a partir de l’1-1-2012.
- Contribuents en estimació objectiva (“mòduls”):
- Es prorroguen els límits excloents del mètode d’estimació objectiva per a 2024 (les quanties de 250.000 € i de 125.000 €)
- D’altra banda, la reducció general sobre el rendiment net de mòduls serà del 5% (10% en 2023).
- També s’estableix que les activitats agrícoles i ramaderes podran reduir el rendiment net previ: (i) en el 35% del preu d’adquisició del gasoil agrícola; (ii) en el 15% del preu d’adquisició dels fertilitzants.
- Modulació de les reduccions dels rendiments del capital immobiliari (lloguer d’habitatges): amb efectes des de l’1-1-2024, i per als contractes d’arrendaments d’immobles destinats a habitatge formalitzats a partir del 26 de maig de 2023, s’estableix que el rendiment net positiu derivat de l’arrendament d’immobles destinats a habitatge es beneficia d’una reducció general del 50% (enfront del 60% anterior), però regula percentatges incrementats:
- a) en un 90% quan s’hagi formalitzat pel mateix arrendador un nou contracte d’arrendament sobre un habitatge situat en zones de mercat residencial tensionat, amb una reducció en la renda d’almenys un 5% sobre el contracte anterior;
- b) en un 70% quan, no complint-se els requisits de la lletra anterior, es tracti de la incorporació al mercat d’habitatges destinats al lloguer en zones de mercat residencial tensionat i es lloguin a joves d’entre 18 i 35 anys en aquestes àrees, o bé, es tracti d’habitatge assequible incentivat o protegit, arrendat a l’administració pública o entitats del tercer sector o de l’economia social que tinguin la condició d’entitats sense fins lucratius, o acolliment a algun programa públic d’habitatge que limiti la renda del lloguer;
- c) en un 60% quan, no complint-se els requisits de les lletres anteriors, l’habitatge hagués estat objecte d’una actuació de rehabilitació que hagués finalitzat en els dos anys anteriors a la data de formalització del contracte.
- Pròrroga de la deducció per obres de millora d’eficiència energètica en habitatges: s’amplia fins al 31 de desembre de 2024 la deducció per obres de millora de l’eficiència energètica d’habitatges, la qual cosa permet deduccions del 20%, 40% o 60% en la renda als qui impulsin aquestes actuacions sobre les seves propietats.
- Deducció per donatius:
- El percentatge de deducció del 80% de la quota de l’IRPF s’aplicarà sobre els 250 primers euros de donatius, donacions o conjunt d’aportacions amb dret a deducció (abans 150 euros).
- A la base de deducció que excedeixi de 250 euros se li aplicarà un percentatge de deducció del 40% (abans 35%).
- Aquest percentatge serà del 45% quan en els dos períodes impositius immediats anteriors s’haguessin fet donatius, donacions o aportacions amb dret a deducció en favor d’una mateixa entitat, sent l’import del donatiu d’aquest exercici i el del període impositiu anterior, igual o superior, en cadascun d’ells, al de l’exercici immediat anterior.
- Llibertat d’amortització en determinats vehicles i en noves infraestructures de recàrrega: els contribuents que acompleixin activitats econòmiques sigui quin sigui el mètode que utilitzin per a determinar el rendiment net podran amortitzar lliurement determinats vehicles nous FCV, FCHV, BEV, REEV o PHEV o noves infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, sempre que es tracti d’inversions noves que entrin en funcionament en els períodes impositius iniciats en 2024 i 2025, amb subjecció al compliment de determinats requisits.
- Manteniment de la deducció per l’adquisició de vehicles elèctrics «endollables» i de pila de combustible i punts de recàrrega:
- Si va adquirir el vehicle des del 30 de juny de 2023 fins al 31 de desembre de 2024 pot deduir el 15% del valor d’adquisició. En aquest cas, haurà de practicar la deducció en el període impositiu en el qual matriculi el vehicle.
- Si va lliurar quantitats, des del 30 de juny de 2023 fins al 31 de desembre de 2024, a compte de la futura compra del vehicle que suposin, almenys, el 25% del valor d’adquisició podrà practicar la deducció pel 15% del valor d’adquisició. L’abonament de la quantitat restant i l’adquisició del vehicle cal fer-lo abans que finalitzi el segon període impositiu immediat posterior a aquell en el qual es va produir el pagament de tal quantitat. En aquest cas, practicarà la deducció en el període impositiu en el qual la quantitat a compte satisfeta arribi al 25% del preu d’adquisició.
Aportacions a mutualitats en relació amb el període impositiu 2019 i exercicis anteriors no prescrits
Per sentència del Tribunal Suprem es va determinar que en cas d’aportacions fetes al mutualisme laboral entre 1967 i 1978 Hisenda ha de retornar als contribuents el 25% de l’IRPF sobre la part de la pensió generada per aquelles aportacions. En el cas d’aportacions anteriors a 1967 el retorn haurà de ser del 100%.
En aquesta declaració de l’exercici 2024 es contribuents podran demanar la devolució de l’IRPF de 2019 i també d’exercicis anteriors no prescrits amb reclamacions pendents en via administrativa o judicial.
L’Agència Tributarà abonarà als contribuents un interés de demora del 4% anual sobre les quantitats a retornar.
En la declaració de renda del 2025 els contribuents podran demanar la devolució que correspongui per l’exercici 2020, i així successivament.
Que ha de tenir en compte a l’hora de fer les declaracions ?
A partir del día 2 d’abril tant els contribuents com els seus assessors fiscals autoritzats ja podran obtenir la informació de les dades de que disposa l’Agència Tributària.
Per la seva part es molt convenient que el contribuent faciliti al seu assessor la següent documentació i/o informació que no solen constar en la informació fiscal facilitada per l’Agència Tributària.
- Circumstàncies personals i familiars, especialment en cas de naixement de fills, matrimoni, separació, adopció, defunció d’algun membre de la família, anualitats per aliments, la discapacitat que tinguem reconeguda des de 2024, etc.
- Habitatge habitual:
- En cas d’haver adquirit l’habitatge habitual abans del dia 1.1.2013: Justificant bancari dels pagament per hipoteca a l’exercici 2024.
- En cas d’haver fet obres de rehabilitació: Justificants i factures de les obres realitzades.
- En cas de ser de lloguer: Import de la renda satisfeta, que en alguns casos es permet deduir.
- Rendiments del treball: import de quotes sindicals, col·legials o de despeses de defensa jurídica.
- Capital mobiliari:
- Informació fiscal que faciliten els bancs relativa a rendes i patrimoni de l’exercici 2024.
- Assegurances de vida: Informació de les quantitats rescatades i valor fiscal a final d’any.
- Capital immobiliari:
- Rebut d’IBI dels immobles.
- Import dels ingressos i despeses de cada immoble arrendat.
- Certificat de retencions emès pels inquilins de locals llogats.
- Activitats empresarials, professionals i agràries (sols en el cas que l’assessor fiscal ja no tingués controlada aquesta informació)
- Llibres registres d’activitats empresarials i professionals.
- Si s’en porten, llibres de comptabilitat.
- Caldrà quadrar els ingressos i despeses de l’activitat econòmica amb altres models presentats com ara els d’IVA, retencions, declaració d’operacions amb tercers, etc.
- Certificats de retencions de les activitats professionals i agràries.
- Guanys i pèrdues patrimonials:
- Justificants de l’adquisició i alienació de béns que ens poden haver originat guanys o pèrdues patrimonials.
- En cas de venda d’immobles, escriptura prèvia d’adquisició, còpia de l’escriptura de venda i justificants de les despeses inherents a la compra i a la venda.
- Deduccions:
- Justificats d’aportacions a partis polítics.
- Justificants de donatius o donacions a entitats,
- Justificants d’aportacions a plans de pensions o mutualitats.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió, trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat.