Compartir

S’acaba de conèixer les conclusions de l’informe l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el sentit que  es podria considerar abusius els préstecs hipotecaris referenciats al IRPH. Si finalment el Tribunal li donés la raó, la banca espanyola hauria de retornar una gran quantitat de diners als seus clients amb els que haguessin formalitzar hipoteques amb interès referenciat amb l’IRPH.

Recordem que fa uns anys  la banca espanyola va començar a concedir hipoteques a tipus d’interès variable referenciades amb l’índex IRPH, que està relacionat amb el preu dels préstecs i no amb el preu del diner com es el cas de l’Euribor. L’IRPH va ser molt utilitzat en els préstecs hipotecaris concedits entre 2005 i 2009 per que era més estable que l’Euribor, però quan va començar la crisi el 2008 i l’Euribor va començar a baixar fins arribar als valors negatius actuals l’IRPH es va mantenir estable. La conseqüència ha estat que els consumidors amb hipoteques referenciades al IRPH han acabat pagant molts més interessos que els consumidors amb hipoteques referenciades a l’Euribor, i això es el que ara s’espera poder corregir amb la sentència que dicti el tribunal europeu.

Per això, és convenient que les persones que tinguin una hipoteca vinculada l’IRPH (índex de referència de préstecs hipotecaris) estiguin atents a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que s’espera per a finals d’aquest any o principis de 2020.

Som advocats. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 426 004, o per correu electrònic adreçat a juridic@rm-assessors.cat.

"*" indicates required fields

Compartir

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Neccesita ajuda?
RM Assessors