Compartir
La ciberastafa és el segon delicte més denunciat a Catalunya, per darrere dels furts físics. Només en el primer quadrimestre d’aquest any, les estafes han estat un 4% superiors a les del mateix quadrimestre que l’any anterior.

Les estafes sovintegen en les pàgines web que molts utilitzem a diari, normalment són pàgines destinades a la compra i venda de productes de segona mà, ja sigui roba, electrodomèstics, esports, llibres, etc…

El “phishing”

Es un dels casos més habituals que succeeixen amb la rebuda de un correu electrònic d’un remitent fals, és a dir, que han robat la identitat de qui sembla ser que envia el correu, com ara una empresa reconeguda, el banc, etc… i ens demanen que cliquem en un “link” que ens adjunten per tal de d’actualitzar una targeta de crèdit o qualsevol altra operació. Els delinqüents actuen en grups que utilitzen múltiples xarxes i resulta gairebé és impossible localitzar la procedència.

Moltes estafes no son objecte de denúncia

Segons indiquen els Mossos d’Esquadra, tant sols 1 de cada 4 persones denuncia els fets a causa de que la víctima sent la vergonya d’haver estat estafat. No obstant això a l’any 2022 es varen interposar 335.995 denúncies de les que tant sols un 0,5% varen acabar en condemna.

Les denúncies rarament tenen èxit

La policia al·lega que sempre hi ha un fil per seguir per que hi ha un telèfon o un correu electrònic dels estafadors. El problema es on acaba aquesta investigació ja que el fil acaba portant a la policia a  països que no col·laboren, sigui perquè no tenen mitjans o perquè són permissius amb les ciberestafes.

Nova normativa europea

Per lluitar-hi amb aquests delictes la Unió Europea acaba d’aprovar una nova normativa que obliga els bancs a comprovar que en una transferència el titular de l’IBAN i el nom del destinatari o empresa coincideixin. Ara bé, si els bancs no fan les comprovacions, hauran de retornar els diners a la víctima del frau. D’aquesta manera s’aconseguirà que els bancs es facin responsables de les estafes que pateixen els usuaris.

Si voleu gaudir de la millor seguretat i tranquil·litat, a RM Assessors us ajudem a contractar l’assegurança que més s’ajusti a les vostres necessitats. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 208 258, o per correu electrònic adreçat a info@rm-assessors.cat. 

 

"*" indicates required fields

Compartir

Desplaça cap amunt
Obrir xat
Neccesita ajuda?
RM Assessors